Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E471 - Mono a diglyceridy mastných kyselin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o širší spektrum sloučenin, jejichž skupenství se pohybuje od tmavě žlutých až hnědých olejovitých kapalin po bílé až špinavě bílé voskovité pevné látky. Tyto pevné látky se mohou vyskytovat ve formě vloček, prášků či malých pevných perliček. Pokud jde o chuť, mohou ji mít olejovitou, tučnou nebo neutrální. Připravují se částečnou esterifikací glycerolu vybranými přírodními mastnými kyselinami. Lze je získat z živočišných tuků i rostlinných olejů – tedy například z vepřového sádla a loje nebo z bavlníkového, sójového či slunečnicového oleje.

E471 a zdraví

Nemají žádné zásadní negativní účinky a lze je považovat za přirozenou součást potravy. Pouze při nadměrném příjmu nasycených mastných kyselin může dojít ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Diglyceridy mastných kyselin jsou podle některých zdrojů neustále důsledně testovány kvůli svým možným mutagenním, teratogenním a subakutním účinkům a také kvůli možnému vlivu na lidskou reprodukci.

E471 v potravinářství

Jde o nejčastěji používané stabilizátory a emulgátory – nacházejí se v:
- pekařských výrobcích,
- cukrovinkách,
- mražených dezertech,
- slaném pečivu,
- margarínech,
- ztuženém tuku,
- majonézách,
- sušeném mléku,
- práškové smetaně,
- čokoládě,
- žvýkačkách,
- masových pomazánkách,
- instantních polévkách,
- vitamínových tabletách.
 

Mono- a diglyceridy mastných kyselin jsou součástí běžných tuků – triglyceridů a mohou vznikat samovolně při úpravě potravin.

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. Tyto látky jsou v ČR (celé EU) i v USA povoleny jako běžná součást většiny potravin a mohou se dokonce v omezeném množství přidávat i do mléčné kojenecké výživy.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.