Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kyselina jantarová je bílá, krystalická látka, bez zápachu, kyselé chuti. Vyskytuje se ve všech živých buňkách a je součástí řepy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovoce. Nachází se též ve zkvasitelných potravinách, jako je víno, pivo nebo sýry. Průmyslově se vyrábí z kyseliny octové nebo také z kukuřice pomocí mikroorganické fermentace glukózy.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Přijatelná denní dávka: 0 - 5 mg/kg hmotnosti.
Kyseliny jantarová se v potravinářství uplatňuje jako regulátor kyselosti a jako látka dodávající jídlu kyselou chuť. Zároveň i zvýrazňuje chuť.
Používá se do:
- nápojů (především do vín a likérů),
- pekařských a masných výrobků,
- dezertů,
- nápojů v prášku.
Některé soli kyseliny jantarové se mohou používat jako náhražky soli. Její uplatnění nalezneme i v medicíně, kde se používá jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je použití kyseliny jantarové povoleno v nezbytném množství do dezertů, polévek, vývarů a nápojů v prášku. V USA je používání také povoleno (GRAS látka). Kyselina jantarová vzniká ve víně jako vedlejší produkt během alkoholové fermentace. Ve víně se projevuje kamenitou chutí, vysoušením patra a dává vínu slaný nádech.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.