Kurzy ATAC

E325 - Mléčnan sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E325 - Mléčnan sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Mléčnan sodný je bezbarvá, hustá kapalina bez zápachu. Jedná se o sůl kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčující látka, emulgátor nebo k úpravě pH. Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.

Mléčnan sodný a zdraví

Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné. Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.

Mléčnan sodný v potravinářství

Používá se v potravinách jako jsou např.:
- jogurty,
- masné výrobky,
- salámy,
- cukrovinky,
- omáčky,
- těsto na chléb,
- pečivo,
- zavařeniny,
- zmrzliny,
- sušenky.

Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků. Zadržuje vlhkost výrobků, proto se používá i jako potahová látka masa, čímž se prodlouží jeho trvanlivost.

Bezpečná látka, použití není omezeno. V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám. K výrobě dětských příkrmů je povolena pouze forma L této látky v nezbytném množství. V USA je použití látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.