Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Mléčnan sodný je bezbarvá, hustá kapalina bez zápachu. Jedná se o sůl kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčující látka, emulgátor nebo k úpravě pH. Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.
Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné. Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.
Používá se v potravinách jako jsou např.:
- jogurty,
- masné výrobky,
- salámy,
- cukrovinky,
- omáčky,
- těsto na chléb,
- pečivo,
- zavařeniny,
- zmrzliny,
- sušenky.
Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků. Zadržuje vlhkost výrobků, proto se používá i jako potahová látka masa, čímž se prodlouží jeho trvanlivost.
Bezpečná látka, použití není omezeno. V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám. K výrobě dětských příkrmů je povolena pouze forma L této látky v nezbytném množství. V USA je použití látky povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.