Kurzy ATAC

E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jeden z nejpoužívanějších antioxidantů v jídlech.  Používá se jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Má podobné vlastnosti jako E320 (BHA), často se s touto látkou používá v kombinaci. BHT se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.

BHT a zdraví

Může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný. Stopové množství látky zůstává v lidských tukových tkáních. Existují pochybnosti týkající se bezpečnosti BHT. Studiemi na zvířatech bylo totiž dokázáno, že látka může způsobovat řadu poruch - toxické účinky na:
- játra,
- ledviny,
- plíce,
- vaječníky.

Podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. Mnoha organizacemi je doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. U citlivých jedinců může látka vyvolat alergické reakce - kopřivku, ekzémy, apod.

Výroba

BHT se používá jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Jako příklad lze uvést:
- žvýkačkový základ,
- přísada do olejů,
- výrobků z brambor,
- živočišných tuků i tuků do pečiva,
- rýže.

BHT můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích. Přidává se i do potravinářských obalů.

 

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.