Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E280 - Kyselina propionová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E280 - Kyselina propionová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

V čisté formě bezbarvá olejovitá kapalina s dráždivým zápachem, dobře rozpustná ve vodě i v tucích. Vzniká přirozenou cestou jako vedlejší produkt kvašení, například alkoholických nápojů (pivo), ale tvoří se také v některých mléčných výrobcích, například v sýrech ementálského typu. Rovněž ji lze nalézt v jablkách, jahodách a čajových lístcích. Průmyslovým způsobem se vyrábí z ethylenu, vody a oxidu uhelnatého za přítomnosti katalyzátoru. Jelikož nemá kyselina propionová právě příjemnou vůni, používá se pouze v malých množstvích; podle některých zdrojů je čichem nejlépe odhalitelná v toastovém chlebu. Tato látka přirozeně vzniká i při trávení tuků a bakterií v bachoru dobytka a ovcí.

Kyselina propionová a zdraví

Může způsobovat migrény jedincům, kteří jsou k nim náchylní. Častý kontakt s touto látkou může způsobit podráždění kůže (například u pracovníků pekáren). Jiné zdroje uvádějí, že někteří lidé mohou být na kyselinu propionovou a její deriváty přecitlivělí – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Za běžných podmínek je však považována za bezpečnou látku.

Kyselina propionová v potravinářství

Brání růstu plísní v sýrech a v pomazánkách a účinkuje jako ochucovadlo. Přidává se do chlebové a cukrářské mouky, v nichž zabraňuje nitkovitosti chleba. Slouží též jako konzervační přísada do:
- másla,
- nápojů s ovocnými příchutěmi,
- zmrzlin,
- cukrovinek
- pekařských výrobků. 

Dříve v ČR nebyla povolena, dnes se smí přidávat potravin, např. do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky (platí pro celou EU). V USA povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.