Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Octan sodný se vyskytuje ve formě bezbarvých, ve vodě dobře rozpustných krystalků. Jedná se o konzervant s podobnými účinky jako kyselina octová. Zabraňuje plísním, má mikrobiální účinky, upravuje pH. Výskyt octanů v potravinách je v porovnání s kuchyňskou solí minimální. Bližší rozdělení 262(i) octan sodný nebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný). Vyrábí se synteticky, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny octové.
V množstvích, v nichž octany sodné přijímáme v potravě, nejsou známé žádné nežádoucí účinky. V medicíně se používá například k neutralizaci překyseleného prostředí v žaludku nebo jako diuretikum.
Používá se jako konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová), ochucovadlo a činitel upravující pH.
Nachází se například v:
- cukrovinkách,
- cereáliích,
- marmeládách,
- džemech,
- masných a pekařských výrobcích,
- olejích,
- těstovinách,
- polévkách,
- marinádách nebo zálivkách.
Hydrogenoctan sodný je konzervační látka, která zabraňuje vzniku plísní v mléčných výrobcích a v chlebu. Zároveň je ochucovadlem a má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným změnám dané potraviny, vzniku sraženin a žluknutí. Používá se v polévkách, omáčkách, zálivkách, mléčných a pekařských výrobcích, marinádách nebo tucích.
V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.