Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E262 - Octany sodné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E262 - Octany sodné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Octan sodný se vyskytuje ve formě bezbarvých, ve vodě dobře rozpustných krystalků. Jedná se o konzervant s podobnými účinky jako kyselina octová. Zabraňuje plísním, má mikrobiální účinky, upravuje pH. Výskyt octanů v potravinách je v porovnání s kuchyňskou solí minimální.  Bližší rozdělení 262(i) octan sodný nebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný). Vyrábí se synteticky, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny octové.

Octany sodné a zdraví

V množstvích, v nichž octany sodné přijímáme v potravě, nejsou známé žádné nežádoucí účinky. V medicíně se používá například k neutralizaci překyseleného prostředí v žaludku nebo jako diuretikum. 

Octany sodné v potravinářství

Používá se jako konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová), ochucovadlo a činitel upravující pH.

Nachází se například v:
- cukrovinkách,
- cereáliích,
- marmeládách,
- džemech,
- masných a pekařských výrobcích,
- olejích,
- těstovinách,
- polévkách,
- marinádách nebo zálivkách.
 

Hydrogenoctan sodný je konzervační látka, která zabraňuje vzniku plísní v mléčných výrobcích a v chlebu. Zároveň je ochucovadlem a má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným změnám dané potraviny, vzniku sraženin a žluknutí. Používá se v polévkách, omáčkách, zálivkách, mléčných a pekařských výrobcích, marinádách nebo tucích.

V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.