Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E210 - Kyselina Benzoová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E210 - Kyselina Benzoová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka patří do skupiny konzervantů působících proti šíření plísní a bakterií v potravinách. Vyskytuje se volně v přírodě v třešňové kůře, v brusinkách, v borůvkách, v malinách, čaji, v anýzu. Přidáním kyseliny benzoové do potravin se zvýší jejich trvanlivost. Látka se může v potravinách za působení kyseliny askorbinové přetvořit na rakovinotvorný benzol. V potravinářství se získává synteticky ropnou frakcí benzenu, kyseliny sírové a oxidu uhličitého.

Kyselina bezoová a zdraví

Většina lidí snáší kyselinu benzoovou zcela bez problému. U citlivých osob však může po požití nadměrného množství látky dojít k:
- mírnému podráždění kůže,
- vzniku hyperaktivity,
- zhoršení pozornosti,
- alergické reakci
jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin).

K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen kyseliny benzoové ale i jejich solí. Podle výzkumů na zvířatech bylo zjištěno, že požití kyseliny benzoové není pro zvířata prospěšné. Přípustná denní dávka látky je 0 - 25mg/kg tělesné váhy. 

Kyselina benzoová v potravinářství

Kyselina benzoová je ve vodě nerozpustná a používá se nejvíce v kyselých potravinách. Použití látky je velmi rozšířené, používá se v:
- čokoládě,
- citronech,
- pomerančích,
- třešních,
- ovoci,
- oříšcích,
- tabákových výrobcích
používajících se k aromatizaci nápojů,
- v ovocných nápojích,
- v margarínech,
- v sýrech,
- v zázvorovém pivu,
- ve víně,
- v lékořici,
- v jablečném moštu,
- v olivách ve slaném nálevu,
- v kečupu,
- v nízkotučných džemech,
- ve zmrzlinách,
- v bonbónech,
- pečivu,
- v polevách,
- ovocných výrobcích,
- v koření
- ve žvýkačkách.

Dále se pak používá při výrobě margarínů a do nakládané zeleniny. Kyselina benzoová se používá také jako desinfekční prostředek obsažený například v ústní vodě. dále také v parfémech, čistících přípravcích pleti.

Důkazy o škodlivosti látky nejsou považovány za relevantní, proto je látka v ČR (celé EU) povolena (pouze jako přísada omezených druhů potravin). V USA je látka označena jako GRAS - Generally recognized as safe - tzn. že látka je považována za bezpečnou.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.