Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Džem ze směsi ovoce

Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády

Džem ze směsi ovoce

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

167 kcal

Energie kJ

698 kJ

Bílkoviny

2.5 g

Sacharidy

35 g

Tuky

0 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.5 g) Sacharidy (35 g) Tuky (0 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.3 %) Sacharidy (87.7 %) Tuky (0 %) Vláknina (6 %)

Džem se nejčastěji vyrábí ze zralého ovoce, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové. Obecně platí, že džemy obsahují i kousky ovoce, kdežto marmelády, které se vyrábí podobným způsobem, ne.
 

Džem ze směsi ovoce a zdraví

Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje.
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ovoce je kvalitním zdrojem některých důležitých minerálů (nejvíce draslíku), řady antioxidantů a fytochemických látek, kde v této kombinaci pozitivně ovlivňují mnohé metabolické pochody a s nimi i naše zdraví. Z důvodu vyššího podílu cukru a relativně malého množství, ve kterém džemy konzumujeme, není možné považovat tyto výrobky za dostatečný zdroj těchto živin.
 

Džem ze směsi ovoce v kuchyni

Džemy se nejčastěji používají jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývají i součástí dezertů, je možné je použít k ochucení kaší

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.