Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
167 kcal
Energie kJ
698 kJ
Bílkoviny
2.5 g
Sacharidy
35 g
Tuky
0 g
Vláknina
5 g
Džem se nejčastěji vyrábí ze zralého ovoce, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu.
Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35%. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45%, se označují jako výběrové.
Obecně platí, že džemy obsahují i kousky ovoce, kdežto marmelády, které se vyrábí podobným způsobem, ne.
Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje.
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ovoce je kvalitním zdrojem některých důležitých minerálů (nejvíce draslíku), řady antioxidantů a fytochemických látek, kde v této kombinaci pozitivně ovlivňují mnohé metabolické pochody a s nimi i naše zdraví. Z důvodu vyššího podílu cukru a relativně malého množství, ve kterém džemy konzumujeme, není možné považovat tyto výrobky za dostatečný zdroj těchto živin.
Džemy se nejčastěji používají jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem.
Bývají i součástí dezertů, je možné je použít k ochucení kaší.