Kurzy ATAC

Cizrna loupaná

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Cizrna loupaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

382 kcal

Energie kJ

1596 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

52 g

Tuky

4 g

Vláknina

18 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (52 g) Tuky (4 g) Vláknina (18 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.1 %) Sacharidy (57 %) Tuky (9.4 %) Vláknina (9.4 %)

Cizrna (Cicer), známá pod označením římský hrách, je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní (Cicer arietinum), která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.

Cizrna loupaná a zdraví

Cizrna je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Většina z nich se nachází ve slupce, loupanou cizrnu tak není nezbytně nutné před její přípravou namáčet. Je bohatým zdrojem bílkovin draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Cizrna loupaná v kuchyni

Cizrnu je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z cizrny se vyrábí cizrnová mouka, která je základem pro výrobu pokrmu typického pro Blízký východ - falafele. Dalším typickým pokrmem vyráběným z cizrny je hummus. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.