Energie kcal
382 kcal
Energie kJ
1596 kJ
Bílkoviny
22 g
Sacharidy
52 g
Tuky
4 g
Vláknina
18 g
Cizrna (Cicer), známá pod označením římský hrách, je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní (Cicer arietinum), která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.
Cizrna je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Většina z nich se nachází ve slupce, loupanou cizrnu tak není nezbytně nutné před její přípravou namáčet.
Je bohatým zdrojem bílkovin a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Cizrnu je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Z cizrny se vyrábí cizrnová mouka, která je základem pro výrobu pokrmu typického pro Blízký východ - falafele.
Dalším typickým pokrmem vyráběným z cizrny je hummus.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.