Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Citrónová kůra sušená

Kategorie: Koření a ochucovadla / Ochucovadla

Citrónová kůra sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

154 kcal

Energie kJ

642 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

30 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (30 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.5 %) Sacharidy (81.8 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (10.4 %)

Jedná se o sušenou kůru speciální odrůdy citronů (citroníku limonového), která se pěstuje především pro použití kůry. Má intenzivnější aroma než klasický citron. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii. Často se s ní setkáme v čínské kuchyni.

Citronová kůra a zdraví

Kůra citronu i pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Citronová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj. Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná. 

Citronová kůra v kuchyni

Používá se při přípravě ryb, pomazánek, sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví) či likérů a svařeného vína. Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody, dosáhneme tak jemnější chuti.
 
 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.