Kategorie: Koření a ochucovadla / Ochucovadla
Energie kcal
154 kcal
Energie kJ
642 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
30 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
8 g
Jedná se o sušenou kůru speciální odrůdy citronů (citroníku limonového), která se pěstuje především pro použití kůry. Má intenzivnější aroma než klasický citron. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii. Často se s ní setkáme v čínské kuchyni.
Kůra citronu i pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Citronová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj.
Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná.
Používá se při přípravě ryb, pomazánek, sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví) či likérů a svařeného vína. Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody, dosáhneme tak jemnější chuti.