Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
140 kcal
Energie kJ
584 kJ
Bílkoviny
6.5 g
Sacharidy
21 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
4.6 g
Špaldový chléb je pekárenský výrobek ze špaldové mouky.
Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda a sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín.
Pro komerčně vyráběné druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy.
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Špaldový chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Špaldový chléb je zbaven převážné většiny vlákniny. Je tedy poměrně dobře stravitelný, má střední hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.