Kurzy ATAC

Chléb špaldový

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Chléb špaldový

Nutriční hodnoty (50 g):

Energie kcal

140 kcal

Energie kJ

584 kJ

Bílkoviny

6.5 g

Sacharidy

21 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.5 g) Sacharidy (21 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (19.5 %) Sacharidy (62.9 %) Tuky (11 %) Vláknina (6.6 %)

Špaldový chléb je pekárenský výrobek ze špaldové mouky.
Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín.
Pro komerčně vyráběné druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. 
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Špaldový chléb a zdraví

Špaldový chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Špaldový chléb je zbaven převážné většiny vlákniny. Je tedy poměrně dobře stravitelný, má střední hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Špaldový chléb v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha