Kurzy ATAC

Čedar

Kategorie: Mléčné výrobky / Sýry

Čedar

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

367 kcal

Energie kJ

1534 kJ

Bílkoviny

25 g

Sacharidy

3.5 g

Tuky

27.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (25 g) Sacharidy (3.5 g) Tuky (27.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (28.5 %) Sacharidy (4 %) Tuky (67.5 %) Vláknina (0 %)

Čedar (Cheddar) je polotvrdý sýr. Pochází z jihozápadní Anglie, kde začala jeho tradiční výroba, první zmínky se objevují již od roku 1170. Původně se vyráběl z ovčího a kozího mléka, ale nyní se využívá především pasterovaného i nepasterovaného mléka kravského. Doba zrání a obsah různých přísad (česnek, kmín…) výrazně ovlivňují jeho chuť. Zrání probíhá od 6 do 18 měsíců. Čím je sýr zralejší, tím je chuť výraznější a má oříškovou příchuť.

Čedar a zdraví

Čedar je mléčný výrobek, není proto vhodný pro jedince trpící:
laktózovou intolerancí (obsah laktózy je ale z důvodu dlouhého zrání výrobku poměrně nízký),
- alergiemi na mléčné bílkoviny.  
Sýr obsahuje vysoký podíl bílkovin, které jsou kvalitní (tzv. plnohodnotné). Důležitý je silně nadprůměrný obsah vápníku, který se v těle dobře využívá. Tato informace je důležitá především pro jedince postižené odvápňováním kostí (osteoporózou). Protože se pro jeho výrobu požívá sůl, je čedar bohatým zdrojem sodíku. Jeho konzumaci by proto měli omezovat lidé s vysokým krevním tlakem a špatnou funkcí ledvin.

Čedar v kuchyni

Pro svou výraznou chuť a snadnou stravitelnost je často využíván v kuchyni např.:
- do zapékaných jídel,
- k těstovinám,
- jako součást rizota,
- chuťovka k vínu (doporučována jsou mladá ovocná červená vína).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.