Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Brambor fialový

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Brambor fialový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

82 kcal

Energie kJ

341 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

16.2 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (16.2 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.3 %) Sacharidy (83.2 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (5.4 %)

Brambory jsou hlízy Lilku bramboru (Solanum tuberosum). Původně pochází z horských oblastí And v Peru, odkud se velmi úspěšně rozšířily do Evropy a následně i celého světa. Po pšenici, kukuřici a rýži jsou globálně nejvýznamnější kulturní plodinou.

Brambory a zdraví

Obsahují vysoký podíl škrobů - hodnota jejich glykemie je nižší než u batátů. Jsou zdrojem nadprůměrného množství draslíku a vyššího podílu vitamínu C. Brambory jsou zdrojem glykoalkaloidů - konkrétně solaninu a chakoninu, které mají toxické účinky. Jejich nejvyšší koncentrace se nachází v nezralých zelených částech hlízy pod slupkou a v okolí klíčků, jejich množství se zvyšuje působením světla. Je proto žádoucí takové části hlíz při přípravě odstraňovat.

Brambory v kuchyni

Brambory mají v kuchyni velmi široké použití - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě
péct
restovat
grilovat
smažit.
Typické jsou ve formě lupínků a hranolek. Jsou nejčastěji součástí slaných receptů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.