Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Banán kandovaný

Kategorie: Ovoce / Kandované

Banán kandovaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

303 kcal

Energie kJ

1267 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.7 %) Sacharidy (96.7 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (0.8 %)

Po jablkách je banán druhé nejkonzumovanější ovoce světa. Je plodem banánovníku (Musa), byliny s dlouhou historií – poprvé ji zmiňují už buddhistické texty z dob kolem roku 600 před naším letopočtem, z roku 200 našeho letopočtu pak pocházejí první ověřené doklady o pěstování banánovníku (v Číně). Po roce 600 se začalo pěstování banánů šířit na africký kontinent, v roce 1502 byly první rostliny vysazeny ve střední Americe, jejíž země (především Kostarika) dnes patří k největším exportérům. Plody jsou protáhlého tvaru se žlutou slupkou, hmotnost se běžně pohybuje od 150 do 200 gramů. Pro banány je typické jejich dozrávání při skladování. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaný banán a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaný banán v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.