Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Amasaké jáhlové

Kategorie: Koření a ochucovadla / Ochucovadla

Amasaké jáhlové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

171 kcal

Energie kJ

713 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (2 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.3 %) Sacharidy (73.6 %) Tuky (10.6 %) Vláknina (3.5 %)

Amasaké je sladká kaše typická pro japonskou kuchyni. Vyrábí se z obilí, hlavním základem je rýže koji (kulatozrnná rýže fermentovaná pomocí kultury Aspergillus oryzae), v případě jáhlového amasaké se kombinuje s jáhlovými zrny.

Jáhlové amasaké a zdraví

Protože suroviny při výrobě amasaké prošly procesem fermentace, pyšní se tento produkt širokým spektrem nutričních výhod. Přirozeně sladká chuť je dána obsahem cukrů, které vznikly při fermentaci, i přesto je hodnota glykemického indexu amasaké nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jáhlové amasaké neobsahuje lepek, je proto vhodné pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.

Jáhlové amasaké v kuchyni

Amasaké se používá jako dezert, případně sladidlo do sladkých receptů:
kaší,
koktejlů,
koláčů,
pudingů,
pečiva,
buchet.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.