Kategorie: Koření a ochucovadla / Ochucovadla
Energie kcal
169 kcal
Energie kJ
705 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
30 g
Tuky
2 g
Vláknina
2 g
Amasaké je sladká kaše typická pro japonskou kuchyni. Vyrábí se z obilí, hlavním základem je rýže koji (kulatozrnná rýže fermentovaná pomocí kultury Aspergillus oryzae), v případě amarantového amasaké se kombinuje s naklíčenými zrny amarantu.
Protože suroviny při výrobě amasaké prošly procesem nakličování a fermentace, pyšní se tento produkt širokým spektrem nutričních výhod. Přirozeně sladká chuť je dána obsahem cukrů, které vznikly při fermentaci, i přesto je hodnota glykemického indexu amasaké nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Amarantové amasaké neobsahuje lepek, je proto vhodné pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.
Amasaké se používá jako dezert, případně sladidlo do sladkých receptů:
- kaší,
- koktejlů,
- koláčů,
- pudingů,
- pečiva,
- buchet.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.