Energie kcal
339 kcal
Energie kJ
1419 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.2 g
Agar je usušený vývar z červených mořských řas (Lithotanium calcareum), jejich největším producentem jsou asijské státy. Je často označován jako japonská želatina, kanten nebo E406. Prodává se v podobě vláken, vloček nebo prášku. Používá se k dochucování a zahušťování potravin nebo jako stabilizátor.
Agar je zdrojem řady prvků, mezi nejvýznamnější patří draslík, vápník, hořčík a jód.
Ve vyšších dávkách má mírně projímavé účinky.
Jeho pravidelná konzumace má pozitivní vliv na metabolismus cholesterolu v krvi.
Agar je bezbarvý, s neutrální chutí a bez zápachu. Má několikanásobně větší želírovací schopnost než běžně používaná potravinářská želatina vyráběná z živočišných zdrojů. Používá se proto jako její rostlinná náhrada do celé řady pokrmů.
Slaná kuchyně:
- polévky,
- aspiky,
- omáčky.
Sladká kuchyně:
- krémy,
- polevy,
- dorty,
- zmrzliny,
- pudinky,
- dezerty,
- marmelády a džemy.
Při výrobě želatiny je potřeba agar nejprve namočit v tekutině, tu přivést k varu a rozpouštět za stálého míchání (želíruje při zchladnutí na 30 - 40°C). Agar není vhodný pro zpracování s potravinami bohatými na kyselinu šťavelovou (špenát, mangold, reveň, černý čaj).
V kombinaci s vinným octem špatně houstne.