Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Agar

Kategorie: Zelenina / Mořská

Agar

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

339 kcal

Energie kJ

1419 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 %) Sacharidy (98.6 %) Tuky (0 %) Vláknina (0.1 %)

Agar je usušený vývar z červených mořských řas (Lithotanium calcareum), jejich největším producentem jsou asijské státy. Je často označován jako japonská želatina, kanten nebo E406. Prodává se v podobě vláken, vloček nebo prášku. Používá se k dochucování a zahušťování potravin nebo jako stabilizátor. 

Agar a zdraví

Agar je zdrojem řady prvků, mezi nejvýznamnější patří draslík, vápník, hořčík a jód. 
Ve vyšších dávkách má mírně projímavé účinky. 
Jeho pravidelná konzumace má pozitivní vliv na metabolismus cholesterolu v krvi.

Agar v kuchyni

Agar je bezbarvý, s neutrální chutí a bez zápachu. Má několikanásobně větší želírovací schopnost než běžně používaná potravinářská želatina vyráběná z živočišných zdrojů. Používá se proto jako její rostlinná náhrada do celé řady pokrmů. 
Slaná kuchyně:
- polévky,
- aspiky,
- omáčky.

Sladká kuchyně:
- krémy,
- polevy,
- dorty,
- zmrzliny,
- pudinky,
- dezerty,
- marmelády a džemy.
Při výrobě želatiny je potřeba agar nejprve namočit v tekutině, tu přivést k varu a rozpouštět za stálého míchání (želíruje při zchladnutí na 30 - 40°C). Agar není vhodný pro zpracování  s potravinami bohatými na kyselinu šťavelovou (špenát, mangold, reveň, černý čaj).
V kombinaci s vinným octem špatně houstne. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.