Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vážený pane Jelínku,
dá se odhadnout, jak dlouho je možno uchovat čerstvě vylisovanou zeleninovou šťávu v chladničce, aby si zachovala parametry čerstvosti, pokud není možné si lisovat denně? Stejně tak by mě zajímala i "výdrž" klíčených semínek, např mungo, vojtěška...
Děkuji za odpověď

U lisovaných šťáv je s ohledem na jejich trvanlivost důležité zajistit co nejnižší teplotu a zabránit přístupu kyslíku. Optimálním přístupem je tak jejich uchovávání ve vakuových systémech a v lednici - jsou tak schopny vydržet i několik dní (2-3).
U klíčených semínek je důležitá teplota (nízká) a světlo (minimum), sníží se tak aktivita mikroorganismů, které potravinu znehodnocují. I tady platí, že je rozumné je uchovávat v lednici, výdrž je i mírně delší, než u šťáv.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi