Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vážený pane Jelínku,
dá se odhadnout, jak dlouho je možno uchovat čerstvě vylisovanou zeleninovou šťávu v chladničce, aby si zachovala parametry čerstvosti, pokud není možné si lisovat denně? Stejně tak by mě zajímala i "výdrž" klíčených semínek, např mungo, vojtěška...
Děkuji za odpověď

U lisovaných šťáv je s ohledem na jejich trvanlivost důležité zajistit co nejnižší teplotu a zabránit přístupu kyslíku. Optimálním přístupem je tak jejich uchovávání ve vakuových systémech a v lednici - jsou tak schopny vydržet i několik dní (2-3).
U klíčených semínek je důležitá teplota (nízká) a světlo (minimum), sníží se tak aktivita mikroorganismů, které potravinu znehodnocují. I tady platí, že je rozumné je uchovávat v lednici, výdrž je i mírně delší, než u šťáv.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi