Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mám dotaz na podávání dětských křupek dětem – skoro denně toto vídám u maminek jako běžnou výbavu na vycházkách, na hřištích, atp. Pokud se křupkami krmí děti již cca do 2-3 let na denní bázi, jaké důsledky může toto mít pro jejich další vývoj? Je možný později náběh na obezitu či cukrovku? Jaký je Váš názor na tohle? Dají se tyto křupky nahradit nějakou lepší alternativou? Na trhu jsem si všimla různých amarantových, jáhlových, špenátových, atp. Ale je to tak, že se jedná spíše o technologický postup, který se pak promítá do vysokého GI takových potravin a tím pádem může být i lepší mouka, ale efekt stejný?
Děkuji za Váš názor a pěkný den.

Pokud tyto výrobky nejsou obohacené o cukry, sůl či neobsahují některá aditiva, není problém je v přiměřených množstvích zařadit do jídelníčku. Nejsou možná vzorem nutriční dokonalosti, na stranu druhou ale disponují určitými charakteristikami, které je možné považovat za v(ý)hodné - platí to především pro stravitelnost, absenci antinutričních látek typických pro obiloviny a zastoupení vlákniny.
Vyšší GI je samozřejmě nevýhodou, kterou ale můžete korigovat celkovým množstvím konzumovaného výrobku a jeho kombinací s některými nízkoglykemickými potravinami.

Témata:  Obezita 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi