Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímá mě jak bude působit kapsaicin u pálivých chilli parpiček, když ho budeme užívat poměrně často na naše podmínky viz Asie, tam jsou na to zvyklí konzumovat skoro každý den, u nás je to poměrně nové, si myslím. Je na to tělo přizpůsobeno. Může to mít nějaký negativní dopad na organismus?
dekuji

Obecně platí, že organismus má pružnou schopnost se adaptovat na podmínky, ve kteých se nachází. Vyžaduje to primárně dostatek času, než se všechny systémy v těle přizpůsobí, rozsah těchto schopností je v největší míře určován genetickou výbavou jedince.
Počítejte navíc s tím, že většina asijské populace se nachází v odlišných klimatických podmínkách (teplota, vlhkost), pálivé potraviny jsou v těchto kulturách historicky zakořeněny z důvodu prodlužování trvanlivosti potravin a ochlazujících účinků (zvyšuje se produkce potu, který následně orgnismus ochlazuje).
Se zdroji kapsaicinu je potřeba pracovat opatrně, příliš vysoké dávky mohou být problematické (zátěž na nervovou soustavu, trávicí a srdečně-cévní systém).

Témata:  Kapsaicin 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi