Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hezký den, zdravím a prosím o radu. Problematika B12 je u veganů jednou z nejvíce diskutovaných. Důkladně jsem prošla řadu materiálů, vašich i jiných doporučení, ale stále jsem mírně zmatená a nenacházím vhodnou suplementaci B12, která by obsahovala míň než 40tinásobek doporučené denní dávky - tzn. 100 mikrogramů na jednu "porci" (den). Existuje vůbec suplement, který by obsahoval jen doporučenou denní dávku? Prosím, jak řešíte dostatek B12tky vy sám jakožto vegetarián a člověk, který nepoužívá žádnou suplementaci? Je případně v pořádku brát prakticky čistý B12 v tekuté formě (200 mikrogramů) jednou týdně, aby to bylo systematicky a pravidelně, nikoli každý den, jak doporučujete v reakci na můj předchozí dotaz, a pokryla se tím celková potřeba člověka? Věřím, že vaše odpověď mi konečně pomůže udělat si jasno.
Předem za ni děkuji a přeji krásný den

B12 u veganů je skutečný problém, snaha o jeho řešení skrze suplementaci v posledních letech nejde zrovna ukázkovým směrem. V podstatě se jedná o učebnicový příklad toho, jak funguje moderní vědecký přístup v nutriční terapii, který je postaven na zarputilé snaze kráčet cestou navyšování příjmu jedné izolované látky, aniž by tento směr vykazoval měřitelné výsledky (dalším příkladem může být suplementace kyselinou listovou s cílem snížit výskyt rozštěpů patra a páteře u novorozenců, případně fortifikace potravin jodem jako prevence vzniku dysfunkcí štítné žlázy). Jakmile suplementujete jednu složku, máte možnost sledovat její metabolismus a hodnotit tak výsledky, což např. u komplexu živin s cílem využít potenciál synergismu nikdy exaktně nevyhodnotíte.
Faktem ale je, že metabolismus B12 je poměrně dobře popsán a není doposud známa žádná synergická interakce s dalšími živinami, proto převažuje snaha navyšovat dávky, případně experimentovat s různými chemickými formami dané látky.
Standardní doporučené dávky B12 najdete většinou dnes už jen v multivitamínech, specializované produkty zastupují vysoké násobky DDD, kdy by si uživatel měl položit otázku, kam až je ochoten v dávkování zajít (zkušenosti z praxe ukazují, že předávkování B12 - často ještě podpořené megadávkami přítomných dalších vitamínů B komplexu - zrychlují celkovou tvorbu energie v Krebsově cyklu a mohou vyústit v předimenzování funkcí některých orgánů - nejčastěji slinivky a štítnice, setkávám se s tím poměrně často).
V současné době se zatím neví, proč je suplementace B12 v běžných (a v podstatě i vysokých) dávkách neúčinná ve srovnání se standardním příjmem této látky z živočišných zdrojů. Znám řadu veganů, kteří B12 nesuplementují a ani po 10 či 20 letech tohoto životního stylu nevykazují žádné výraznější projevy nedostatku této látky, statisticky se ale jedná o výjimky, naprostá většina veganů deficitem této složky skutečně trpí (zjistí to ale až s určitým odstupem času, než se zásoby této látky v těle vyčerpají, což trvá několik let).
Jsem toho názoru, že je výhodnější se v rámci suplementace držet principů synergismu, tzn. neužívat izolovaný B12, ale B komplex (fakt, že se tyto látky označují jako vitamíny B komplexu, má svůj důvod), navíc nejlépe přírodního původu (např. získané extrakcí k kvasnic).
Rád bych do odpovědi zakomponoval i svoje osobní zkušenosti, potíž je v tom, že s B12 nemám žádný problém. Sice už 10 let nejím maso, ale nejsem na veganské stravě - celý život na sobě provádím nutriční experimenty, nejčastěji ve spojení se sportovní aktivitou, několikrát to byly i pokusy o veganství, které ale trvaly 6-12 měsíců. I přes snahu trénovat v tomto období 4 hodiny denně se mi tímto procesem zrychlování metabolismu zřejmě nepodařilo vyčerpat zásoby B12, jelikož tělo nevykazovalo žádné náznaky jeho deficitu.
Je třeba si u této problematiky klást otázku, zda se do metabolismu B12 nezapojují mechanismy, o kterých zatím na vědecké bázi nic nevíme (např. aktivita střevní mikrobioty či přebytek antinutričních faktorů tolik typický pro rostlinnou stravu). Určitě ale sdílím vaši obavu o užívání extrémně vysokých dávek - nemyslím si, že je to dobrý směr.

Témata:  Suplementace   Vegetariánství 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi