Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
všimla jsem si, že pečivo, které se prodává v řetězcích, má ve svém složení uveden vitamín C. Zajímalo by mne, z jakého důvodu se tak děje a zda se tento z mého pohledu nešvar týká pečiva obecně.
Děkuji předem za odpověď.

Při průmyslové výrobě pečiva se vitamín C (kyselina askorbová) skutečně používá, a to hned z několika důvodů:

1. Prvním je její schopnost urychlovat proces zrání mouky.
Po rozemletí zrn na mouku se startují enzymatické reakce štěpící škroby na cukry, tento proces nějakou dobu trvá. Díky vitamínu C je možné mouku pro výrobu těsta použít dříve.

2. Vitamín C je silný antioxidant, pomáhá tak prodlužovat trvanlivost skladované mouky.

3. Při kontaktu s kyslíkem (při hnětení těsta) dochází k oxidaci vitamínu C. Takto vzniklé látky mají schopnost zpevnit strukturu těsta a zabránit jeho překynutí - pokud těsto překyne, dojde k oslabení struktury stěny a při kynutí tak unikají bublinky plynu vzniklé fermentací. Ve výsledku by došlo k výraznému zmenšení objemu pečiva (nebylo by tak nadýchané, což je faktor, kvůli kterému si pečivo kupuje naprostá většina lidí).

Je otázkou do diskuze, zda se jedná o nešvar, protože vitamín C se při pečení rozkládá (jeho bod rozpadu je kolem 170 °C), takže v konzumovaném pečivu v podstatě žádná kyselina askorbová už není (z tohoto důvodu výrobci pečiva ani nemusí obsah této látky uvádět na etiketě produktu).

Témata:  Vitamin C 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi