Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Mám trochu nepořádek v tom, které mléčné výrobky ještě patří mezi fermentované a které nikoli. Pominu-li jasné jogurty, kyšky a acidka... Skyr fermentovaný je. Tvaroh? Čersté sýry? Zrající sýry?

Fermentovaný výrobek je takový, který prošel fermentací (zráním), u jeho zařazení je tak potřeba vědět něco o způsobu výroby, tzn. zda byly použity fermentační kultury či přirozený proces zrání, či nikoli. Použití fermentačních kultur by mělo být uvedeno na etiketě výrobku, takže informace dostupná je, v tomto směru by neměl být problém mléčný výrobek zařadit.
Skyr fermentovaný je, tvaroh obecně ne, ale vyrábí se i fermentované druhy.
Sýry se vyrábí srážením mléka pomocí syřidla nebo kyseliny mléčné, záleží pak na výrobci, jaký druh sýra chce vyrobit - většina podléhají pocesu zrání, tedy vlivu použitých bakterií či ušlechtilých plísní.
Většinou nezrají (= nefermentují) čerstvé sýry (mozzarella, feta) a sýry tavené.
Na obecné úrovni je to ale složitější, protože technicky vzato už při úpravě mléka, jeho sýření, formování a lisování probíhá předběžné zrání pomocí tzv. primárních kultur (mikroorganismů přirozeně obsažených v potravině), které ovlivňuje strukturu a konzistenci výrobku.

Témata:  Mléčné výrobky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi