Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
rok se stravuji jako vegetariánka a ve výjimečných případech si dám maso, cca 6x za rok. Tento směr lakto-ovo vegetariánství jsem vnímala jako zdravější způsob stravování. Můj pohled na tento směr má díky Vám i jiné úhly pohledu a proto by mě zajímalo jaké by mělo být složení stavy v případě, že bych zařadila maso zpět do svého jídelníčku 2x týdně. Případně je to dostačující nebo by jste se přikláněl spíše každý druhý den? Je potom důležité stále doplňovat B12 a Omega? Maso bych chtěla mít omezeno, jak z důvodů etických a s ohledem na naši planetu, tak z důvodu, že rostlinná strava mi chutná více, ale prioritou je jídelníček, který bude prospívat mému zdraví. Jak by vypadala výživová pyramida?
Moc děkuji za odpoveď

Pokud vám jde jen o B12 a O3, tak tyto bezproblémově doplníte suplementací, není nezbytně nutné se nutit do konzumace něčeho, co je proti vašemu přesvědčení. Navíc vejce a mléčné výrobky poskytnou určité množství těchto živin, teoreticky byste tak strádat neměla. Jiná situace je u veganství, kde vyloučení živočišných produktů způsobí absenci řady živin.
Ve vztahu ke konzumaci masa se dnešní odborné pohledy shodují, že průměrný jedinec by neměl nutričně strádat v situaci, kdy má maso na talíři 1-2x týdně.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi