Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
říká se, že vepřové sádlo je zdravé na pečení je to pravda? A ještě by mě zajímalo jak je to z kokosovým olejem, myslím si, že zase tak zdravý není, ale jak tak sleduju (instagram,fb...) je velmi oblíbený v pečení "zdravějších receptů".
Děkuji za odpověd.
Pojem "zdravý" je ve vztahu k pečení či jakýmkoli jiným tepelným úpravám silně relativní. U tuků jsou klíčové dva faktory:
1. Prvním je jeijch složení (= poměry mastných kyselin),
2. Druhým pak kouřový bod, který je v kuchyni důležitý respektovat kvůli vzniku trans mastných kyselin.
Vepřové sádlo je historicky v naší gastrokultuře vnímáno jako standardně používaný zdroj tuků pro teplou kuchyni. Faktem je, že obsahuje nemalý podíl naysycených tuků, které jsou termostabilní do vyšších teplot. Na stranu druhou může obsahovat i vyšší zastoupení omega-3 tuků, které se odvíjí od kvality stravy živočicha. Tyto jsou naopak velmi termolabilní, takže ve výsledku z pohledu moderního přístupu ke stravování není možné říci, že sádlo je "ideálním" tukem do teplé kuchyně.
Kokosový tuk je specifikem aktuálně probíhajících trendů. Z důvodu jeho složení (nasycené tuky), původu (rostlinný) a vůně/chuti se stal oblíbený právě pro tepelnou úpravu potravin. Jeho význam pro zdraví je zveličován, pokud je ale používán jako doplněk (tedy ne hlavní a jediný zdroj tuků v kuchyni) a nebudete řešit jeho cenu, neviděl bych v něm zásadní problém.
Témata: Kokosový olej
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.