Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Vaši radu v oblasti výběru DS s ohledem na aditiva. Jak zjistit, jaká aditiva jsou v DS nutná a jaká by tam být nemusela? Našla jsem stránku „FÉR potravina“, která zkoumá nebezpečnost jednotlivých éček, nicméně už se zde úplně nedozvím, zda to dané éčko v DS musí být nutně. Např stearan se skórem škodlivosti jedna, to zní sice nadějně, ale jak zjistit, že by se bez něj výrobek neobešel? DS budou vždy nějak zpracované, takže s tím člověk bude konforontován u každého výrobku a značky.
Děkuji

Toto v plném rozsahu nezjistíte. Pravidla definovaná potravinářskou technologií umožňují používat silně variabilní kombinace aditiv. V praxi je pak na libovůli potravinářských technologů, co všechno při výrobě potravin použijí a za jakým účelem. Faktem je, že bez některých se neobejdete, např. v tekutých produktech jsou to diskutabilní sorbany a benzoany z důvodu potřeby potlačit mikrobiální aktivitu u výrobků s nutností delší expirace (není možné je nahradit jinými se stejnou účinností). Tabletové formy mají zase úplně jiná pravidla z důvodu potřeby zajistit soudržnost, stabilitu a případně desintegraci.
Pro spotřebitele je toto náročná disciplína, je potřeba trpělivosti při studiu a hledání optimálního řešení.

Témata:  Aditiva 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi