Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli lze např. při rostlinném stravování jednoduše vyměnit želatinu za agar-agar nebo algináty (myšleno jestli budou mít stejný účinek) a také jak moc se liší z nutričního hlediska?
Děkuji za odpověď.

Tyto rostlinné alternativy fungují v kuchyni jako poměrně smysluplná náhražka. Obecně ale platí pravidlo, kdy každá potravina (či její složka) je unikátní a neexistují dvě s úplně stejnými vlastnostmi, tzn. i algináty mají mírně odlišné charakteristiky ve srovnání s živočišnou želatinou. Nutričně jsou pak úplně na jiné úrovni, protože želatina je směsí bílkovin, kdežto rostlinné verze jsou složeny z polysacharidů.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi