Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli lze např. při rostlinném stravování jednoduše vyměnit želatinu za agar-agar nebo algináty (myšleno jestli budou mít stejný účinek) a také jak moc se liší z nutričního hlediska?
Děkuji za odpověď.

Tyto rostlinné alternativy fungují v kuchyni jako poměrně smysluplná náhražka. Obecně ale platí pravidlo, kdy každá potravina (či její složka) je unikátní a neexistují dvě s úplně stejnými vlastnostmi, tzn. i algináty mají mírně odlišné charakteristiky ve srovnání s živočišnou želatinou. Nutričně jsou pak úplně na jiné úrovni, protože želatina je směsí bílkovin, kdežto rostlinné verze jsou složeny z polysacharidů.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi