Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaké doporučujete upřednostňovat oleje v teplé kuchyni. Pokud volím mezi olivovým, řepkovým a kokosovým olejem, jaký je "nejvhodnější" z výživového hlediska? A měli bychom volit výběr oleje i s ohledem na sportovní aktivity?
Děkuji.
Z uvedených olejů se běžně prezentuje jako nutričně nejvýhodnější olivový nejen z důvodu poměrů mastných kyselin, ale i zastoupení antioxidantů, hořčin a dalších pro zdraví atraktivních látek. Pro tepelné úpravy je ale z důvodu hodnoty kouřového bodu výhodnější kokosový, který navíc zastupuje i vysoký podíl MCT tuků (současně je ale nejdražší, takže je otázka osobní preference, který tuk použijete).
Témata: Tuky
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.