Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych věděla, jak hodnotíte kvalitu nápojů Nutridrink prodávaných v lékárně.
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Svoji odpověď vztáhnu k celé kategorii produktů tekuté náhradní výživy. Tato má v potravinářství svoje místo, výrobky byly původně vyráběné za účelem doplnění přesně definovaného množství živin a energie u specifických situací v nutriční terapii (rekonvalescence po operacích či úrazech), případně jako náhradní kojenecká výživa. Postupem času se začaly propagovat jako součást redukčních diet či sportovní výživy, kde sice "fungují", tzn. přináší propagovaný účinek, zdráhal bych se je ale označit za v(ý)hodné. Důvody jsou především dva:
1. Ne úplně ideální kvalita některých používaných surovin (bílkoviny, minerály, vitamíny, formy sacharidů),
2. Jejich tekutá forma - pravidelná či dlouhodobá konzumace tekuté stravy není ideální pro optimápní fungování trávicího traktu.
Praxe ukazuje, že pro část populace je velmi lákavé nahrazovat kvalitní (= přirozenou) stravu za sice nutričně vyvážené, ale zato výrazně zprocesované produkty, aniž by tito uživatelé přemýšleli o následcích. Toto ale nevnímejte jako kritiku, nýbrž jen "povzdechnutí" nad nedostatkem nutriční gramotnosti lidí.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi