Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
rád bych se zeptal, od jakého věku je vhodné/možné používání doplňků (tribulus, BCAA, kreatin) u vrcholových sportovců. Konkrétně mám na mysli např. reprezentanty ve věku kolem 15 let.
Děkuji za odpověď.

U volby suplementů se vždy rozhodujte nejen na základě věku sportovce, ale i vhodnosti produktu pro jednotlivé formy zátěže. Zdaleka ne každý preparát je vhodný pro všechny typy sportů, platí to i pro vámi uváděnou trojici.
I přesto, že výrobci a prodejci sportovní doplňkové výživy budou mít tendenci vás přesvědčovat, že zmiňované produkty jsou pro vrcholové sportovce v adolescentním věku v pořádku, osobně bych ani jeden z těchto výrobků nedoporučil. Jsem přesvědčen, že pro jejich užívání je příliš brzy. Organismus se v této fázi života stále vyvíjí. Pro jeho správný vývoj a v podstatě i budoucí sportovní kariéru by priority měly směřovat k úpravě systému stravování s doplněním těch živin, o kterých buď víte, že je sportovec nezbytně potřebuje, případně existuje vyšší pravděpodobnost, že jsou deficitní. Při intenzívní zátěži jsou to především vitamíny a vybrané minerální látky (vápník, hořčík, zinek, selen), jejichž příjem běžnou stravou dlohodobě obtížně udržujete na úrovni individuální potřeby takto zatěžovaného jedince.
Další metou by měly být přípravky, které posilují odolnost sportovce včetně jeho imunitního systému. Řeší se tak látky, které běžnou stravou nedodáte - z dobře dostupných variant má smysl pracovat s kvalitními produkty s obsahem česneku, echinacey, beta-glukanů a adaptogenů.
Suplementy podporující sportovní výkonnost by se měly vždy řadit svým významem až za tento výčet.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi