Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Prosím Vás, mám dotaz, zda je škodlivé, pokud přijímáme více než jsou DDD B komplexu. Jak se tělo vypořádává s přebytkem B komplexu?
Děkuji

Jelikož se jedná o látky rozpustné ve vodě, tělo se jejich přebytku zbavuje (vylučuje je, nejvíce močí). Základní DDD vnímejte jako populačně zprůměrované, v žádném případě se nemusí jednat o množství, které daný jedinec skutečně potřebuje. V tomto kontextu se jeví jako výhodné přijímat mírně vyšší dávky jako prevenci před jejich nedostatkem, v takové situaci se není třeba obávat jakýchkoli nežádoucích vedlejších účinků. Předávkovat se je ale možné čímkoli, platí to i pro vitamíny B komplexu, jejich extrémní přebytek může zrychovat celou řadu metabololických dějů a ovlivňovat tak fungování některých orgánů (slinivka, štítnice...), buďte proto opatrní na manipulace s nepřiměřeně vysokýmu dávkami.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi