Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
prosím, jak je to s těmi vývary, konkrétně luštěnin? V lekci o antinutričních látkách píšete, že není vhodné konzumovat vývar s obsahem lektinů (nacházejí se v luštěninách) a v této lekci střevní mikroflóry máte tip na závěr pro podporu výživy střevního biomu používáním vývarů, např. masokostní, dále obiloviny a luštěniny. Jde mi to trochu proti sobě. Možná jsem to jen špatně pochopil :-)
Děkuji.

Z hlediska biologické využitelnosti živin jsou nejvýhodnější masokostní vývary, obsahují největší koncentraci látek (bílkovin a minerálů). Je výhodné ale uvažovat i v širším kontextu, použitím rostlinných zdrojů můžeme ve vývarech zajistit i zdroje vlákniny, což je poměrně důležitý faktor a výhoda současně. Podmínkou (u luštěnin) je jejich důkladné rozvaření, nejlépe v tlakovém hrnci, dojde tak k rozkladu antinutričních složek, uvolnění minerálů z jejich vazby a obohacení vývaru o frakce vlákniny.

Témata:  Luštěniny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi