Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
prosím, jak je to s těmi vývary, konkrétně luštěnin? V lekci o antinutričních látkách píšete, že není vhodné konzumovat vývar s obsahem lektinů (nacházejí se v luštěninách) a v této lekci střevní mikroflóry máte tip na závěr pro podporu výživy střevního biomu používáním vývarů, např. masokostní, dále obiloviny a luštěniny. Jde mi to trochu proti sobě. Možná jsem to jen špatně pochopil :-)
Děkuji.

Z hlediska biologické využitelnosti živin jsou nejvýhodnější masokostní vývary, obsahují největší koncentraci látek (bílkovin a minerálů). Je výhodné ale uvažovat i v širším kontextu, použitím rostlinných zdrojů můžeme ve vývarech zajistit i zdroje vlákniny, což je poměrně důležitý faktor a výhoda současně. Podmínkou (u luštěnin) je jejich důkladné rozvaření, nejlépe v tlakovém hrnci, dojde tak k rozkladu antinutričních složek, uvolnění minerálů z jejich vazby a obohacení vývaru o frakce vlákniny.

Témata:  Luštěniny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi