Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
pokud jsou malinové listy obsahující vit. C vhodné na čaj, tak asi dělaný zastudena. Varem se vit. C ničí, že?

Vitamín C je citlivý na oxidaci, rozkládá se tak i při nízkých teplotách (s rostoucími teplotami se ale rozklad zvyšuje). Ve vztahu ke zvýšeným teplotám je stabilní až do 190 stupňů Celsia, kdy se jeho struktura rozpadá - tzn. varem samotným se výrazně neničí, pouze se uvolňuje do okolí. To je výhoda u výroby čajů, kdy za studena vylouhujete méně vitamínu C než při vyšších teplotách.

Témata:  Čaj 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi