Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
pokud jsou malinové listy obsahující vit. C vhodné na čaj, tak asi dělaný zastudena. Varem se vit. C ničí, že?

Vitamín C je citlivý na oxidaci, rozkládá se tak i při nízkých teplotách (s rostoucími teplotami se ale rozklad zvyšuje). Ve vztahu ke zvýšeným teplotám je stabilní až do 190 stupňů Celsia, kdy se jeho struktura rozpadá - tzn. varem samotným se výrazně neničí, pouze se uvolňuje do okolí. To je výhoda u výroby čajů, kdy za studena vylouhujete méně vitamínu C než při vyšších teplotách.

Témata:  Čaj 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi