Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
píšete, ze olivový olej se přepaluje při 180-210 stupních. Pokud ho používám při grilování na pánvi (např. na grilovanou zeleninu, maso), je při takové úpravě teplota většinou do 180 stupňů, nebo je to na hraně a je třeba raději použít jiný olej?
Děkuji

Uvedené hodnoty platí pro oleje, které jsou filtrované - tzn. obsahují čistý olej bez příměsí (= látek přirozeně se nacházejících v oleji, např. lecitin, fytochemické složky apod.), které výrazně snižují teplotu přepálení. Obecně platí, že jakmile se z tepelně upravovaného oleje začne kouřit, znamená to, že jej přepalujete, tzn. došlo k překročení kouřového bodu a je potřeba teplotu snížit.

Témata:  Olivový olej 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi