Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
píšete, ze olivový olej se přepaluje při 180-210 stupních. Pokud ho používám při grilování na pánvi (např. na grilovanou zeleninu, maso), je při takové úpravě teplota většinou do 180 stupňů, nebo je to na hraně a je třeba raději použít jiný olej?
Děkuji

Uvedené hodnoty platí pro oleje, které jsou filtrované - tzn. obsahují čistý olej bez příměsí (= látek přirozeně se nacházejících v oleji, např. lecitin, fytochemické složky apod.), které výrazně snižují teplotu přepálení. Obecně platí, že jakmile se z tepelně upravovaného oleje začne kouřit, znamená to, že jej přepalujete, tzn. došlo k překročení kouřového bodu a je potřeba teplotu snížit.

Témata:  Olivový olej 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi