Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
Píšete, že je vhodné při roztroušené skleróze omezovat živočišné bílkoviny a nahrazovat rostlinnými, je tedy vhodnější koncepce stravování při RS veganství? Je spousta různých diet zaměřená na autoimunitu a konkrétně RS, různé autoimunitní protokoly, Swankové diety, středomořská strava a další, vše si navzájem odporuje. A člověk s RS se v tom skutečně ztrácí, i jako výživový poradce. Mohl byste mě prosím nasměrovat, jaké potraviny je tedy vhodnější jíst a jaké naopak ne? Z několika zdrojů jsem zase slyšela, že SÓJA není vhodná, lektiny obecně vůbec, pokud do toho je vhodné omezovat živočišné bílkoviny, tak pak už zbývá asi jenom prána :-D
Děkuji

Není prokázané, že by pro stav roztroušené sklerozy byla výhodnější veganská strava. Primárně se poukazuje na výhodnost omezování přebytku zdrojů živočišných bílkovin z důvodu jejich prozánětlivého vlivu. Pokud toto doporučení zařadíte do koncepce stravování, dojde k navýšení podílu rostlinných zdrojů bílkovin a s nimi i vlákniny, která plní prebiotickou funkci, kde tento faktor je součástí protizánětlivé koncepce stravování při RS. Podmínkou je ale pracovat s vhodnými potravinami, zdaleka ne každá rostlina je pro danou situaci bezpečná (typickým příkladem jsou zdroje antinutričních látek). Navíc i samotná vláknina se v přebytku chová antinutričně, takže samotný výběr vhodných potravin není zdaleka jedinou podmínkou pro sestavení vhodného stravovacího plánu - vybrané suroviny je potřeba kombinovat tak, aby se naplnila podmínka nutriční vyváženosti. Proto v průběhu kurzu plníte úkoly ve výukové aplikaci, kde u každého úkolu máte k dispozici seznam vhodných a nevhodných potravin a současně nutriční limity. Úkolem si tak vyzkoušíte vytvořit modelový jídelníček, jehož součástí je dostupné spektrum nutričních charakteristik vhodných pro danou situaci.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi