Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den pane Jelínku,
zaujalo mě rozloženi jídla od snidaně po večeři,kde odpoledne se snižuje příjem sacharidů. Dá se v procentech vyjádřit jak jsou zastoupeny sacharidy v jednotlivých porcích, aby byl zajištěn jejich dostatečný přijem? Nějak mě k tomu napadá, že v každý porci by byla glykemická nálož, protože pokud bych měla tři jídla denně při 250g sach., tak mi snídaně vychazí 100 g, oběd také a večeře 50g.Nebo uvažuji chybným směrem?
Děkuji.

Existuje řada modelů/přístupů, které se snaží o matematické vyjádření rozmístění a poměrového zastoupení makroživin v chodech v průběhu dne. Pokud u počítání množství sacharidů pomineme rozdíly mezi vysokosacharidovým a low carb přístupem, liší se čísla nejvíce s ohledem na počet porcí za den.
V režimu tří chodů za den ale obecně platí následující:
1. Je výhodné kontrolovat zastoupení všech makroživin v každém chodu (s cílem eliminovat extrémy, ne mít za každou cenu přesně definované množství).
2. Rozmístění makroživin by mělo být sice (orientačně) rovnoměrné, ale nejlépe přizpůsobené jednotlivým situacím (např. ve vztahu ke sportu či hubnutí).
3. Množství zdrojů rychlé energie (= sacharidů) ve večerních hodinách je rozumnější snižovat, tzn. mělo by být nižší než se snídaní a obědem.
Vámi uváděná kalkulace je tak jednou z možností, která dává smysl.

Témata:  Sacharidy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi