Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den pane Jelínku,
udělám kefír za pomoci tibetských houbiček z bezlaktózového mléka, když v něm není mléčný cukr?
Děkuji.
Tibetská houba zastupuje několik desítek různých druhů mikroorganismů, ne všechny fermentují jen laktózu. Bezlaktózové mléko sice mléčný cukr neobsahuje, je ale zdrojem stejného množství cukrů, protože při jeho výrobě byla laktóza rozštěpena na glukózu a galaktózu. Některé mikroorganismy v houbě jsou schopny tyto cukry zpracovat, jen počítejte s tím, že výsledek bude chuťově odlišný, než v případě použití běžného mléka.
Témata: Fermentace
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.