Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den pane Jelínku,
udělám kefír za pomoci tibetských houbiček z bezlaktózového mléka, když v něm není mléčný cukr?
Děkuji.

Tibetská houba zastupuje několik desítek různých druhů mikroorganismů, ne všechny fermentují jen laktózu. Bezlaktózové mléko sice mléčný cukr neobsahuje, je ale zdrojem stejného množství cukrů, protože při jeho výrobě byla laktóza rozštěpena na glukózu a galaktózu. Některé mikroorganismy v houbě jsou schopny tyto cukry zpracovat, jen počítejte s tím, že výsledek bude chuťově odlišný, než v případě použití běžného mléka.

Témata:  Fermentace 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi