Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku,
tápu ohledně zrychlování metabolismu "za pomoci" stresu. Vy píšete, že s rostoucí mírou stresu se metabolismus zrychluje. Marc David v Pomalé dietě (která je i na seznamu doporučené literatury) ale tvrdí opak: při aktivaci sympatiku, tedy během stresové zátěže je tráveni vypnuto, protože organismus soustředí své kapacity na boj nebo útěk.
Můžu poprosit o vysvětlení? Děkuji!

V tomto případě je myšlen proces zrychlování metabolismu jako celku, ne zaměření se na jeho dílčí části. Aktivace sympatiku potlačí činnost parasympatiku, který koriguje trávení. Zvýší se tak ale aktivita srdečně-cévní soustavy, v případě zapojení pohybové aktivity i činnost svalové tkáně. Toto podporuje metabolismus živin, které zajišťují chod těchto systémů. Zvýšená aktivita jednotlivých částí metabolismu proto vždy vede i ke zrychlení celku.
Současně je dobré na tento princip nahlížet i z pohledu vlivu času. V krátkodobém pojetí stres (i pohyb) zrychluje metabolické reakce, pokud ale tyto nebudou v rovnováze se stravou (typickým příkladem je dlouhodobý deficit bílkovin), povede tato kombinace faktorů k celkovému zpomalování metabolických dějů (= převaha katabolickýc reakcí vede ke zpomalování aktivity metabolismu).

Témata:  Stres 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi