Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
na některých obalech je uvedeno, že je baleno v ochranné atmosféře. Co se pod tímto pojmem skrývá a jaká je bezpečnost konzumace takto ošetřených potravin?

Ochranná atmosféra je směs plynů (nejčastěji dusíku a oxidu uhličitého), která se používá k prodloužení trvanlivosti a zachování barvy a chuti některých balených potravin (uzeniny, maso, ovoce, sýry, zelenina...). Tuto konzervační metodu považujte za bezpečnou, v praxi se ale objevují případy, kdy výrobce nedodrží předepsané postupy a podíl některých plynů neodpovídá legislativním požadavkům (málo oxidu uhličitého, hodně kyslíku...) - ochranný obal tak přestává plnit svoje funkce a kvalita potraviny se výrazně zhoršuje. Navíc se ukazuje, že potravina konzervovaná v ochranné atmosféře stále "pracuje" a dochází v ní k úbytku některých nutričních složek (typickým příkladem je zelenina).

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi