Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
na některých obalech je uvedeno, že je baleno v ochranné atmosféře. Co se pod tímto pojmem skrývá a jaká je bezpečnost konzumace takto ošetřených potravin?

Ochranná atmosféra je směs plynů (nejčastěji dusíku a oxidu uhličitého), která se používá k prodloužení trvanlivosti a zachování barvy a chuti některých balených potravin (uzeniny, maso, ovoce, sýry, zelenina...). Tuto konzervační metodu považujte za bezpečnou, v praxi se ale objevují případy, kdy výrobce nedodrží předepsané postupy a podíl některých plynů neodpovídá legislativním požadavkům (málo oxidu uhličitého, hodně kyslíku...) - ochranný obal tak přestává plnit svoje funkce a kvalita potraviny se výrazně zhoršuje. Navíc se ukazuje, že potravina konzervovaná v ochranné atmosféře stále "pracuje" a dochází v ní k úbytku některých nutričních složek (typickým příkladem je zelenina).

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi