Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
Nedávno mě zaskočil názor, že tučné mléčné výrobky obsahují méně alergenů, nežli nízkotučné. Můžeme na to nahlížet tak, že čím je výrobek tučnější, tím méně obsahuje bílkovin a mléčného cukru - to znamená i potenciálně méně alergenů? Je to obecně vhodnější varianta, nebo lidé bez problémů s trávením kaseinu, syrovátky či laktózy mohou konzumovat i ty nízkotučné?
Děkuji za odpověď.

V podstatě uvažujete správným směrem. V praxi toto ale nemá příliš velký význam, protože bavíme-li se o alergenech, stačí jejich velmi malé množství k tomu, aby vznikla alergická reakce, v tomto smyslu pak není významný rozdíl mezi nízko- a vysokotučnými výrobky.
Jiná situace je u intolerancí (= potravinové nesnášenlivosti), kde určité menší množství problematické látky může organismus zvládnout zpracovat bez zjevných potíží.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi