Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně rybího tuku z hlediska problematiky těžkých kovů a dalších škodlivin v některých rybách... Jaké škodlivé látky se mohou v rybím tuku vyskytovat? Jak zhodnotit kvalitu daného rybího tuku jako doplňku stravy?
Děkuji

Do tuku zvířat se nejčastěji ukládají rezidua antibiotik, derivátů ropného průmyslu, toxické prvky...tomuto se není možné vyhnout, na stranu druhou je zbytečné si s tímto dělat starosti, protože v doplňkové výživě je nastavený poměrně přísný systém kontrol kvality používaných surovin (málokdy se stane, že nějaká šarže kontaminovaných produktů "proklouzne", a pokud už k tomu dojde a zjistí se to, má to za následek výrazně negativní reklamu pro výrobce).
U doplňků stravy s rybím tukem kvalitu jako spotřebitel nezhodnotíte, protože výrobce má zákonnou povinnost při schválení daného produktu pro prodej doložit Státnímu zdravotnímu ústavu mikrobiologickou analýzu, neexistuje ale garance, že všechny šarže daného produktu takto kontroluje. Ve výsledku tak sice systém kvality nějak nastavený je a má svoje pravidla, na stranu druhou se jedná pořád pouze o systém, který je možné občas obejít.
Jedním ze zajímavých ukazatelů kvality rybího tuku je snaha výrobce deklarovat původ ryb, často se jako ekologicky čisté oblasti prezentují hlubokovodní prostředí Atlantiku, i když i to je v dnešní době z důvodu zamoření oceánů plasty silně relativní...

Témata:  Rybí tuk 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi