Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
v lekci o slinivce je zmíněno, že velké množství sacharidů zatěžuje slinivku. Zároveň je ale často zmíněno, že vysokosacharidová strava je optimální strava. Když bych si to měla převést na realitu na příkladu - pokud žena 55 kg bude denně přijímat 200g sacharidů, tak se bavíme už o vysokosacharidovám stravování? Ty procenta zatím nepobírám, chápu že taková žena by měla přijmout cca 55-65g bílkovin denně. A samozřejmě sacharidy by měla jíst pouze ty komplexní. Ale do jakého množství gramů na den by se měla vlézt aby právě tu slinivku nepřetěžovala. Protože třeba nechce jíst nízkosacharidově a věří tomu, že tu rovnováhu nejlépe udrží tou vysokosacharidovou - strach z větší konzumace tuku. Potažmo, zda nízkosacaridová strava s množstvím 150g sacharidů by mohal být vhodná? Protože je tam i strach reálný z té zátěže slinivky a z inzulínové rezistence. Zároveň, když by chtěla zjistit jak si stojí v otázce inzulínové rezistence, je pak vhodné jít na krevní testy a nechat si vzít jak glykémii na lačno, ale hlavně glykovaný hemoglobin, c-peptid, inzulin a laktát? Nebo ještě něco je potřeba?
Děkuji moc.
Ve vztahu k podílu sacharidů ve stravě rozlišujeme vysokosacharidový (množství sacharidů se pohybuje v rozmezí 50-60 % z celkového energetického příjmu) a nízkosacharidový (podíl sacharidů je většinou pod 40 %) přístup. Slinivka je s ohledem na příjem sacharidů "zatěžována" v situaci, kdy je:
1. Příjem sacharidů příliš vysoký (= převyšuje jejich skutečnou potřebu).
2. Podíl cukrů z celkového množství sacharidů příliš vysoký (taková strava má příliš vysokou glykemickou hodnotu - index i nálož),
3. Kvalita sacharidů znehodnocená průmyslovými úpravami potravin (= vysoká glykémie).
V tomto případě tedy nejde "jen" o gramáž, tedy hmotnostní podíl sacharidů, ale je vhodnější výpočet vztahovat k celkovému energetickému příjmu, a současně hodnotit i kvalitu zastoupených sacharidů (opět ve vztahu k jejich schopnosti ovlivňovat hladinu krevního cukru).
Je otázkou individuality jedince, zda mu bude více vyhovovat klasická vysokosacharidová koncepce, nebo bude preferovat low carb. V obou případech by ale měla být podmínkou snaha preferovat kvalitní potraviny (= vyhýbat se ultrazprocesovaným), a kontrolovat příjem cukrů. K tomuto se vztahují obecně prezentovaná pravidla, která teprve v kurzu budeme probírat.
Máte-li obavy ze vzniku inzulínové rezistence, nechte si provést odborné vyšetření, tato oblast je medicínou v dnešní době velmi dobře moinitorovaná s ohledem na snahy řešit situaci rostoucího výskytu diabetu 2.typu.
Témata: Sacharidy
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.