Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
v lekci o slinivce je zmíněno, že velké množství sacharidů zatěžuje slinivku. Zároveň je ale často zmíněno, že vysokosacharidová strava je optimální strava. Když bych si to měla převést na realitu na příkladu - pokud žena 55 kg bude denně přijímat 200g sacharidů, tak se bavíme už o vysokosacharidovám stravování? Ty procenta zatím nepobírám, chápu že taková žena by měla přijmout cca 55-65g bílkovin denně. A samozřejmě sacharidy by měla jíst pouze ty komplexní. Ale do jakého množství gramů na den by se měla vlézt aby právě tu slinivku nepřetěžovala. Protože třeba nechce jíst nízkosacharidově a věří tomu, že tu rovnováhu nejlépe udrží tou vysokosacharidovou - strach z větší konzumace tuku. Potažmo, zda nízkosacaridová strava s množstvím 150g sacharidů by mohal být vhodná? Protože je tam i strach reálný z té zátěže slinivky a z inzulínové rezistence. Zároveň, když by chtěla zjistit jak si stojí v otázce inzulínové rezistence, je pak vhodné jít na krevní testy a nechat si vzít jak glykémii na lačno, ale hlavně glykovaný hemoglobin, c-peptid, inzulin a laktát? Nebo ještě něco je potřeba?
Děkuji moc.

Ve vztahu k podílu sacharidů ve stravě rozlišujeme vysokosacharidový (množství sacharidů se pohybuje v rozmezí 50-60 % z celkového energetického příjmu) a nízkosacharidový (podíl sacharidů je většinou pod 40 %) přístup. Slinivka je s ohledem na příjem sacharidů "zatěžována" v situaci, kdy je:
1. Příjem sacharidů příliš vysoký (= převyšuje jejich skutečnou potřebu).
2. Podíl cukrů z celkového množství sacharidů příliš vysoký (taková strava má příliš vysokou glykemickou hodnotu - index i nálož),
3. Kvalita sacharidů znehodnocená průmyslovými úpravami potravin (= vysoká glykémie).
V tomto případě tedy nejde "jen" o gramáž, tedy hmotnostní podíl sacharidů, ale je vhodnější výpočet vztahovat k celkovému energetickému příjmu, a současně hodnotit i kvalitu zastoupených sacharidů (opět ve vztahu k jejich schopnosti ovlivňovat hladinu krevního cukru).
Je otázkou individuality jedince, zda mu bude více vyhovovat klasická vysokosacharidová koncepce, nebo bude preferovat low carb. V obou případech by ale měla být podmínkou snaha preferovat kvalitní potraviny (= vyhýbat se ultrazprocesovaným), a kontrolovat příjem cukrů. K tomuto se vztahují obecně prezentovaná pravidla, která teprve v kurzu budeme probírat.
Máte-li obavy ze vzniku inzulínové rezistence, nechte si provést odborné vyšetření, tato oblast je medicínou v dnešní době velmi dobře moinitorovaná s ohledem na snahy řešit situaci rostoucího výskytu diabetu 2.typu.

Témata:  Sacharidy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi