Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
jsou ovesné vločky pro svůj relativně vysoký podíl nerozpustné vlákniny vhodné pro častou konzumaci (cca 4x týdně) u dětí do tří let?
Děkuji.
Ovesné vločky skutečně obsahují vysoký podíl nerozpustné vlákniny, navíc počítejte i s vyšším podílem antinutričních látek. U dětí do 3 let je proto výhodné se jejich konzumaci vyhýbat. Z důvodu snahy o prodloužení trvanlivosti se kupované vločky napařují, omezí se tím enzymatické reakce, úroveň stravitelnosti se ale nijak nezlepší. Pokud vločky necháte zfermentovat a následně je důkladně rozvaříte, stravitelnost se takto výrazně zlepší, dojde i ke snížení obsahu antinutričních faktorů.
Témata: Ovesné vločky
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.