Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, již brzy budeme zavádět mléčné výrobky, a tak mě napadá otázka. Sami velmi dbáme na původ těchto produktů, používáme výhradně výrobky s A2 kaseinem (jersey, kozí, ovčí), které nám vyhovují.
Proto by mě zajímalo, zda je vhodné u batolete cíleně zařadit i konvenční produkty s A1 kaseinem? Pokud by se s tímto typem mléčných produktů nesetkalo, nebude mít při jeho pozdější konzumaci, které se určitě nevyhne, potíže? Konvenčními produkty mám na mysli i tak kvalitní jogurty kvalitou BIO Hollandie počínaje. Mockrá děkuji za odpověď.

Pokud se snažíte u mléčných produktů pečlivě dbát na tyto rozdíly, má to samozřejmě svůj význam, protože spektrum prokázaných negativních dopadů dlouhodobé konzumace zdrojů A1 kaseinu na zdraví je poměrně široké. Vztahují se především k chronickým potížím, což teoreticky znamená, že by při občasném zařazení zdrojů A1 neměl vzniknout žádný závažný problém. Toto ale není jistota, tu v podstatě získáte jen samotnou praxí, kdy tento "experiment" provedete.
Faktem současně je, že úzkostlivé vyhýbání se všemu, co v dnešní době označujeme za "nezdravé", není v průběhu vývoje dítěte úplně v pořádku, protože tím znemožňujeme získat zkušenosti, na základě kterých se organismus formuje. Svým způsobem je to určitá forma extrému, kterým dítě v absolutním pojetí neochráníme, je proto rozumné k výživě přistupovat liberálním způsobem.

Témata:  Mléčné výrobky   A1 kasein 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi