Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
Jin – odstředivý, expanzívní, stoupající, chladný,uvolňující - v tomto mám guláš. Jak může být jin expanzivní, stoupající a uvolňující, když je současně chladný? To je dle mě nesmysl, protože chlad klesá a stahuje.

Tato makrobiotická specifikace významu pojmů jin a jang je vztažena k vlivu stravy na chování metabolismu. Ne úplně koresponduje s původním významem definovaným čínskou kulturou, což byl ze strany zakladatelů makrobiotiky účel - jin je tady vnímána jako tendence, která v těle podporuje procesy uvolňování (= konzumace potravin/receptů s převahou jin podporuje uvolnění napětí, střevní peristaltiky, tepelné energie, nervosvalové koordinace...). Protože jsou jin a jang vzájemně propojené, jedna přechází v druhou a současně se prolínají, dochází k tomu, že v situaci převahy jin energií v jídelníčku dojde k těmto projevům, kterým se homeostatické principy snaží "bránit" vyvoláním protichůdné reakce (= snaha systému udržet rovnováhu). Typickým příkladem je konzumace alkoholu jako potraviny s enormně silným jin vlivem. Víme, že alkohol uvolňuje napětí, roztahuje cévy, zpomaluje reakce, uvolňuje tepelnou energii, od čehož se odvíjí i ochlazování organismu (riziko umrznutí v zimě po konzumaci alkoholu je vždy větší...). U potravin, které se na makrobiotické škále energetických tendencí nachází v hraničních extrémech (sůl, alkohol, některé drogy...), pak dochází k odlišné interpretaci ve vnímání jejich termického vlivu mezi čínskou medicínou a makrobiotikou. V literatuře se tak budete setkávat s odlišnými kategorizacemi (ohřívající vs. ochlazující), tady bohužel neexistuje shoda, protože se jedná o exaktně neměřitelný parametr, jehož chování se hodnotí jen subjektivně (ještě jednou zpátky k příkladu alkoholu - jeho konzumace vyvolá krátkodobě pocit zahřátí, které se ale po určité době mění v chlad z důvodu úniku tepelné energie, roztahování cév a zpomalování srdečně-cévní aktivity - a tady pak záleží na pozorovateli, v jakém časovém odstupu od konzumace tuto charakteristiku hodnotí).

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi