Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
Jin – odstředivý, expanzívní, stoupající, chladný,uvolňující - v tomto mám guláš. Jak může být jin expanzivní, stoupající a uvolňující, když je současně chladný? To je dle mě nesmysl, protože chlad klesá a stahuje.

Tato makrobiotická specifikace významu pojmů jin a jang je vztažena k vlivu stravy na chování metabolismu. Ne úplně koresponduje s původním významem definovaným čínskou kulturou, což byl ze strany zakladatelů makrobiotiky účel - jin je tady vnímána jako tendence, která v těle podporuje procesy uvolňování (= konzumace potravin/receptů s převahou jin podporuje uvolnění napětí, střevní peristaltiky, tepelné energie, nervosvalové koordinace...). Protože jsou jin a jang vzájemně propojené, jedna přechází v druhou a současně se prolínají, dochází k tomu, že v situaci převahy jin energií v jídelníčku dojde k těmto projevům, kterým se homeostatické principy snaží "bránit" vyvoláním protichůdné reakce (= snaha systému udržet rovnováhu). Typickým příkladem je konzumace alkoholu jako potraviny s enormně silným jin vlivem. Víme, že alkohol uvolňuje napětí, roztahuje cévy, zpomaluje reakce, uvolňuje tepelnou energii, od čehož se odvíjí i ochlazování organismu (riziko umrznutí v zimě po konzumaci alkoholu je vždy větší...). U potravin, které se na makrobiotické škále energetických tendencí nachází v hraničních extrémech (sůl, alkohol, některé drogy...), pak dochází k odlišné interpretaci ve vnímání jejich termického vlivu mezi čínskou medicínou a makrobiotikou. V literatuře se tak budete setkávat s odlišnými kategorizacemi (ohřívající vs. ochlazující), tady bohužel neexistuje shoda, protože se jedná o exaktně neměřitelný parametr, jehož chování se hodnotí jen subjektivně (ještě jednou zpátky k příkladu alkoholu - jeho konzumace vyvolá krátkodobě pocit zahřátí, které se ale po určité době mění v chlad z důvodu úniku tepelné energie, roztahování cév a zpomalování srdečně-cévní aktivity - a tady pak záleží na pozorovateli, v jakém časovém odstupu od konzumace tuto charakteristiku hodnotí).

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi