Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
jako kuchař s dvanáctiletou praxí nedokážu identifikovat svíravou chuť. Můžete mi prosím stručně říci jaké potraviny chutnají svíravě?
Děkuji za odpověď

Svíravou (= adstringentní = trpkou) chuť způsobují v potravinách polyfenoly - nachází se v některých druzích ovoce (většinou nezralých, ale není to podmínkou), případně ji znáte z vína (obsahuje vyšší podíl tříslovin). Jakmile sníte aronie, nezralý banán nebo se napijete červeného vína (v lepším případě rozkousnete hroznová zrníčka), ucítíte v ústech typicky trpkou (= svíravou) chuť.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi