Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
jako kuchař s dvanáctiletou praxí nedokážu identifikovat svíravou chuť. Můžete mi prosím stručně říci jaké potraviny chutnají svíravě?
Děkuji za odpověď
Svíravou (= adstringentní = trpkou) chuť způsobují v potravinách polyfenoly - nachází se v některých druzích ovoce (většinou nezralých, ale není to podmínkou), případně ji znáte z vína (obsahuje vyšší podíl tříslovin). Jakmile sníte aronie, nezralý banán nebo se napijete červeného vína (v lepším případě rozkousnete hroznová zrníčka), ucítíte v ústech typicky trpkou (= svíravou) chuť.
Témata: Hubnutí
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.