Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
jaké je doporučované množství pro omega-9? Je to nějak stanoveno podobně jako pro omega-3 : omega-6 v poměru 1:3-5? Ptám se kvůli konzumaci ořechů, které obsahují velké množství omega-9. Případně jsou ořechy, které byste doporučoval jíst méně než ostatní?
Děkuji za odpověď.

Referenční hodnoty pro omega-9 MK nejsou stanovené. Nejedná se o esenciální mastné kyseliny, tzn. lidský organismus je schopen je sám vytvořit z nenasycených tuků, jejich doporučený příjem proto vychází z rozdílu mezi nasycenými a O3 a O6 tuky. Ve stravě se tak sleduje primárně podíl nasycených tuků (do 10 % z celkového energetického příjmu), polynenasycených MK (6-11 % z celkového energetického příjmu), omega-6 MK (2,5-9 % z celkového energetického příjmu) a omega-3 MK (0,5-2 % z celkového energetického příjmu).
V případě konzumace ořechů vždy záleží nejprve na jejich množství, protože každý druh obsahuje silně odlišné poměry MK. S ohledem na fakt, že ve stravě západní populace výrazně převažují omega-6 tuky, jejichž množství je vhodné korigovat, je vhodné přemýšlet o (ne)vhodnosti pravidelné konzumace především těch potravin, které jsou typickými zdroji těchto MK (např. slunečnicová semínka).

Témata:  Ořechy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi