Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
jaké je doporučované množství pro omega-9? Je to nějak stanoveno podobně jako pro omega-3 : omega-6 v poměru 1:3-5? Ptám se kvůli konzumaci ořechů, které obsahují velké množství omega-9. Případně jsou ořechy, které byste doporučoval jíst méně než ostatní?
Děkuji za odpověď.
Referenční hodnoty pro omega-9 MK nejsou stanovené. Nejedná se o esenciální mastné kyseliny, tzn. lidský organismus je schopen je sám vytvořit z nenasycených tuků, jejich doporučený příjem proto vychází z rozdílu mezi nasycenými a O3 a O6 tuky. Ve stravě se tak sleduje primárně podíl nasycených tuků (do 10 % z celkového energetického příjmu), polynenasycených MK (6-11 % z celkového energetického příjmu), omega-6 MK (2,5-9 % z celkového energetického příjmu) a omega-3 MK (0,5-2 % z celkového energetického příjmu).
V případě konzumace ořechů vždy záleží nejprve na jejich množství, protože každý druh obsahuje silně odlišné poměry MK. S ohledem na fakt, že ve stravě západní populace výrazně převažují omega-6 tuky, jejichž množství je vhodné korigovat, je vhodné přemýšlet o (ne)vhodnosti pravidelné konzumace především těch potravin, které jsou typickými zdroji těchto MK (např. slunečnicová semínka).
Témata: Ořechy
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.