Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
jak správně pít při saunování? Jaký typ je vhodnější zda parní nebo suchá? Kdy saunu vůbec nedoporučit.

Před saunováním je potřeba se dostatečně hydratovat (cca 60-90 minut), v průběhu saunování pak průběžně po malých dávkách doplňovat tekutiny. To samé by mělo být prováděno i po ukončení procedury - pamatujte, že nárazově vysoké množství vypitých tekutin tělo nezpracuje.
Při výběru záleží pouze na Vás, zda upřednostníte suchou či parní - v prvém případě se budete více potit, druhý je např. vhodnější pro všechny, kteří mají potíže se srdečně-cévním systémem nebo se jim v suchém prostředí špatně dýchá. Parní sauny se navíc běžně vylepšují rozprašováním solných roztoků z důvodu podpory regenerace kůže či řešení některých dermatických potíží.
Do sauny nechoďte v případech, kdy se necítíte na 100% fit (nachlazení, chřipky, záněty apod) nebo trpíte epilepsií, diabetem, jste kardiak popř. máte pokročilou formu dermatitidy.
U sportovců platí, že by krátce před soutěží/zápasem (minimálně 1-2 dny) neměli saunu navštívit z důvodu vysoké ztráty minerálů, ke které dochází při intenzívním pocení. Může vzniknout elektrolytická nerovnováha, která výrazně ovlivní podání výkonu, případně sportovec riskuje i zranění.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi