Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na maximální množství bílkoviny v 1 porci. Slyšela jsem údaj, že v jedné porci by se nikdy nemělo přijímat více než 35 g bílkoviny bez ohledu na konstituci člověka. Souhlasíte s tímto údajem? Mě osobně to přijde poměrně málo, hlavně pro některé muže. Pokud je množství na takto porci omezeno, z jakého důvodu? Je to spíše pro maso například kvůli těžší stravitelnosti a zátěže organismu nebo to platí obecně i pro rostliné bílkoviny? Děkuji za odpověď.

Konkrétní hranici, která by platila paušálně, není možné stanovit, množství přijímaných bílkovin souvisí především s tělesnou hmotností, úrovní fyzické aktivity a metabolickým profilem jedince. Faktem je, že s rostoucím množstvím bílkovin v jedné porci roste i zátěž na trávení. V rámci hodnotitelných ukazatelů se běžně řeší faktor dusíkové bilance, která může být negativní (v situaci s nižším podílem bílkovin v jídle) nebo pozitivní (u vyššího podílu bílkovin ve stravě). Pokud je dusíková bilance pozitivní (aminokyseliny obsahují aminové skupiny, jejichž součástí je dusík - organismus při trávení bílkovin dusík odbourává, v přebytku pak vzniká tento bilanční stav), u svalového metabolismu převažují proteoanabolické pochody, přebytek dusíku ale současně zatěžuje játra.
V dlouhodobé perspektivě by mělo být snahou každého člověka udržení metabolické rovnováhy, proto se ve vztahu ke zdraví vyplácí sledovat i množství bílkovin ve stravě (včetně zastoupení rostlinných a živočišných zdrojů). Uváděných 35 g v jedné porci je populačně zprůměrovaný údaj. Jedinci s vyšší tělesnou hmotností (resp. podílem svalové hmoty) a fyzickou zátěží jsou schopni bez větších potíží zvládnout v jedné porci i mnohem vyšší množství proteinů.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi