Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na maximální množství bílkoviny v 1 porci. Slyšela jsem údaj, že v jedné porci by se nikdy nemělo přijímat více než 35 g bílkoviny bez ohledu na konstituci člověka. Souhlasíte s tímto údajem? Mě osobně to přijde poměrně málo, hlavně pro některé muže. Pokud je množství na takto porci omezeno, z jakého důvodu? Je to spíše pro maso například kvůli těžší stravitelnosti a zátěže organismu nebo to platí obecně i pro rostliné bílkoviny? Děkuji za odpověď.

Konkrétní hranici, která by platila paušálně, není možné stanovit, množství přijímaných bílkovin souvisí především s tělesnou hmotností, úrovní fyzické aktivity a metabolickým profilem jedince. Faktem je, že s rostoucím množstvím bílkovin v jedné porci roste i zátěž na trávení. V rámci hodnotitelných ukazatelů se běžně řeší faktor dusíkové bilance, která může být negativní (v situaci s nižším podílem bílkovin v jídle) nebo pozitivní (u vyššího podílu bílkovin ve stravě). Pokud je dusíková bilance pozitivní (aminokyseliny obsahují aminové skupiny, jejichž součástí je dusík - organismus při trávení bílkovin dusík odbourává, v přebytku pak vzniká tento bilanční stav), u svalového metabolismu převažují proteoanabolické pochody, přebytek dusíku ale současně zatěžuje játra.
V dlouhodobé perspektivě by mělo být snahou každého člověka udržení metabolické rovnováhy, proto se ve vztahu ke zdraví vyplácí sledovat i množství bílkovin ve stravě (včetně zastoupení rostlinných a živočišných zdrojů). Uváděných 35 g v jedné porci je populačně zprůměrovaný údaj. Jedinci s vyšší tělesnou hmotností (resp. podílem svalové hmoty) a fyzickou zátěží jsou schopni bez větších potíží zvládnout v jedné porci i mnohem vyšší množství proteinů.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi