Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak velkou váhu má strava a životní styl vůči diagnóze s relativně závažným rizikem vzniku trombózy, neboli jestli je možné i s uvedenou diagnózou předejít vzniku trombózi pomocí zdravé životosprávy popř. do jaké míry?
Děkuji za odpověď.

Koncepce stravy včetně způsobu života (stres, pohyb, kouření, antikoncepce, těhotenství...) má poměrně silný vliv na trombotické pochody. Ať už se jedná o následek životního stylu, či je situace způsobena poruchami koagulačního systému (např. Leidenská mutace), mají úpravy stravy vždy společný základ. Při dlouhodobém dodržování spektra pravidel pak naprosto zásadním způsobem roste pravděpodobnost snížení rizika vzniku trombů. S ohledem na fakt, že protrombotické procesy umí probíhat poměrně rychle, je nutné cílit na všechny faktory, které se na vzniku krevních sraženin podílí, a to poměrně pečlivě (vyhýbání se ultrazprocesovaným potravinám, kontrola příjmu vitamínu K, sledování poměru O3:O6 z důvodu antikoagulačních účinků omega-3 tuků...). V reálném životě s tím má bohužel problém převážná většina takto postižených...

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi